Öfke, bir şeyler karşıt gittiğinde yahut biri size yanlış yaptığında hissettiğiniz ağır bir histir. Tipik olarak gerilim, hayal kırıklığı üzere hisleri ile karakterizedir. Herkes vakit zaman öfke hisseder. Hudut bozucu yahut sıkıntı durumlara karşı büsbütün olağan bir yansıdır.
Öfke, sırf çok derecede sergilendiğinde bir sorun haline gelir ve günlük işleyişinizi ve beşerlerle bağlantı kurma biçiminizi etkilemeye başlar. Öfke, hafif bir sorundan öfkeye kadar yoğunlukta değişebilir. Bazen çok yahut mantıksız olabilir. Bu durumlarda, duyguyu denetim altında tutmak sıkıntı olabilir ve öteki türlü davranmayacağınız hallerde davranmanıza neden olabilir.
ÖFKE ANINDA BEDENİMİZDEKİ DEĞİŞİMLER
Öfkelendiğimizde bedenimiz kimi biyolojik ve fizyolojik değişikliklerden geçer. Bedeninizin geçebileceği biyolojik değişikliklere örnekler:
– Artan güç düzeyleri
– Artan kan basıncı
– Adrenalin ve noradrenalin üzere hormonlarda artış
– Beden ısısında artış
– Artan kas gerginliği
Öfke herkeste tıpkı görünmez ve hepimiz onu farklı formlarda söz ederiz. Öfkelendiğinizde fark edebileceğiniz birtakım dış özellikler şunlardır:
– Yükseltilmiş sesler
– Sıkılı yumruklar
– Kaşlarını çatmak yahut somurtmak
– Sıkı bir çene
– Fizikî olarak titremek
– Süratli kalp atışları
– Çok terleme
Öfke büsbütün olağan ve tipik olarak sağlıklı bir histir. Bununla birlikte, denetimini kaybettiğinizde hem duygusal hem de fizikî sıhhatinize ziyan verebilir. Öfkelendiğinizde bedeniniz kimi fizyolojik ve biyolojik değişikliklerden geçer.
Kalp atış süratiniz hızlanır ve kan basıncınız yükselir. Bedeniniz ayrıyeten adrenalin ve noradrenalin üzere hormonlar salgılar. Bedeninizi bu değişiklikleri sık sık, tekrar tekrar sonlanarak geçirmek, tıbbi durumlara ve aşağıdaki üzere komplikasyonlara yol açabilir: yüksek kan basıncı, depresyon, tasa, uykusuzluk sorunları, husus bağımlılığı, gastrik ülser, bağırsak hastalığı, diyabet 2.
ÖFKEYİ TANIMLAMAK
Hepimiz farklı halde söz ettiğimiz için öfke herkeste tıpkı görünmez. Birtakım beşerler için çığlık atmak öfkelerini dışa vururken, kimileri bir objeye, hatta öteki birine fizikî olarak vurarak dışa vurabilir.
Öfke olağan bir insan duygusudur, lakin etrafımızdaki insanları yabancılaştırmamak için onu tabir etmenin sağlıklı yollarını bulmak değerlidir. Öfkeyi sağlıklı bir formda tabir etmek ruh sıhhatiniz için de kıymetlidir.
Öfke, dış yahut iç tesirlerden kaynaklanabilir. Bir kişi yahut bir olay sizi sinirlendirebilir. Biri önünüzde sırayı kestiği için kızabilirsiniz. Duygusal olarak incindiğinizde, tehdit edildiğinde, acı içindeyken yahut bir çatışmadayken kızgın hissedebilirsiniz.
Bazen duygusal acı, kaygı, yalnızlık yahut kayıp üzere başa çıkmayı tercih etmeyeceğimiz başka hislerin yerine öfkeyi kullanırız. Bu durumlarda, öfke ikincil bir his haline gelir. Öfke, fizikî acıya bir reaksiyon, kaygı hislerine bir reaksiyon, kendinizi algılanan bir akından korumak yahut hudut bozucu bir duruma reaksiyon olabilir.
Öfke çoklukla mantıklı yahut mantıksız olabilecek bir tetikleyiciden kaynaklanır. Öfke ayrıyeten tıbbi bir duruma bir semptom yahut karşılık olabilir. Öfke, depresyon, unsur berbata kullanımı, DEHB yahut bipolar bozukluğun bir belirtisi olabilir.
ÖFKEYLE BAŞA ÇIKMANIN 5 YOLU
Öfkeyle başa çıkmanın yollarını bulmak çok değerlidir. Öfkenin hayatımızın denetimini ele geçirmesine müsaade verdiğimizde, yaptığımız her şeyi etkileyebilir. Sevdiklerimizle olan bağlantılarımıza ziyan verebilir ve iş yerimizde sıkıntılara neden olabilir. Birtakım durumlarda öfkenizi denetim altında tutmakta zorlanıyorsanız, size yardımcı olabilecek birkaç başa çıkma düzeneği var.
1. Sebebini belirleyin: Öfkeyle başa çıkmanın birinci adımı, öfkenizin temel nedenini belirlemektir. Öteki bir his olabilir; tahminen endişe ya da yalnızlık. Aklınıza gelen bir münakaşa yahut güzel olmayan bir fikir olabilir.
2. Meditasyon yapın: Meditasyon, insan hislerini denetim etmeye yardımcı olmada çok yararlıdır. Derin nefes idmanları üzere kolay meditasyon teknikleriyle başlayabilirsiniz. Sizi sinirlendiren bir durumla karşılaştığınızda, reaksiyon vermeden evvel bir saniye bekleyin. Kendinizi sakinleştirmek için birkaç derin nefes alabilir yahut sakinleştiğinizi hissedene kadar saymaya çalışabilirsiniz.
3. Antrenman yapın: İdman yalnızca öfke için değil, fizikî sıhhatiniz birebir vakitte ruh sıhhatiniz için de yararlı. Tıpkı vakitte öfke üzere hisleri faydalı ve üretken bir halde kanalize etmenin bir yoludur. Kızgın olduğunuzda süratli bir koşuya çıkmak yahut yüzmek bu duyguyu etkisiz hale getirmeye yardımcı olabilir.
4. Bırakın: Öfkenizi şişirmeyin. Öfkenizi hissettiğinizde söz etmek, onu atlatmanın en sağlıklı yoludur. Duyguyu şişirmek, en beklenmedik anda ani ve ağır bir patlamaya neden olur.
5. Tetikleyicilerden kaçının: Çabuk sinirleniyorsanız, tetikleyicilerinizi belirlemeye ve bunlardan kaçınmaya çalışmak faydalıdır. Muhakkak bir bireyle yahut makul bir husus hakkında konuşurken sık sık tetikleniyorsanız, öfkenizi nasıl daha iyi denetim edeceğinizi öğrenene kadar onlardan yahut o husustan kaçının.
Ensonhaber