Çocuk gelişiminde çeşitli oyunlar oynamanın tesirinin büyüktür. Çocuklar oyun oynarken duygusal zekalarının gelişmesine katkıda bulunurlar. Ayrıyeten, daha yaratıcı olabilmenin yollarını keşfederler. Kendi başına sıkılmadan vakit geçirmeyi öğrenen bir çocuk vakitle kendine olan inancını geliştirir.
Oyun oynayan çocukların öz inancının daha yüksek olduğunu söyleyen Uzman Klinik Psikolog Selenay Yücel, mevzu hakkında ailelere tekliflerde bulundu.
“ÇOCUKLARIN KENDİLERİNE OLAN ÖZ İTİMADI ARTIYOR”
Uzman Klinik Psikolog Selenay Yücel, “Çalışan ebeveynler yetersizlik hissini çok fazla hissediyor. Çalışan anne ve baba çocuklarıyla iyi vakit geçiremediklerine inanıyorlar. 0-6 yaş devrinde beyin gelişimini desteklemek için çok fazla uyarana ve oyuna gereksinim oluyor. Ebeveynler çocuğuma kâfi olabiliyor muyum, diye kaygılanabiliyorlar.” biçiminde konuştu.
Yücel kelamlarına şöyle devam etti: “Nitelikli vakit geçirmek yalnızca çocukla saatlerce yan yana olmak değil. Artık ve burada seninleyim, seninle olduğum bu süreçte vaktimi büsbütün sana ayırıyorum ve bundan keyif alıyorum bildirisini verebilmeliyiz. Bu iletisi alan çocuklar kendilerini duygusal, toplumsal ve bilişsel manada iyi hissedecektir. Çocukların kendilerine olan öz inançları artıyor.” dedi.
“SEVGİ VE ŞEFKATİ ŞARTSIZ BİR BİÇİMDE GÖSTERMEK GEREKİYOR”
Oyun oynanan çocuğun daha toplumsal olduğunu söyleyen Yücel, “Yapılan araştırmalar bize gösteriyor ki oyun oynanan çocuğun öz inancı daha yüksek oluyor. Anne ve baba çocuklarıyla bir plan yapıyorsa bu plana sadık kalmalı. Çocuklarla yapılan planlar bozulmamalı. Çocuğun sevdiği ve keyif aldığı oyunlar tercih edilmeli. Anne ile babanın eğitici ve öğretici rolünün dışında bir de eğlendirici tavrı da çocuklar için çok değerli. Çocuklar sevdiğini ve kıymetli olduğunu hissetmeli.” tabirlerini kullandı.
Ebeveynlerin bir gün ilgili öbür gün ilgisiz olmasının çocuğun başını karıştıracağını anlatan Selenay Yücel kelamlarını şöyle noktaladı: “Sevgi ve şefkati şartsız bir biçimde göstermek gerekiyor. Günlük mesken işlerinde bile çocuğun dayanağını almak çok değerli. Çocuğa sorumluluklar verilmeli. Çocuğa küçük misyonlar verilerek hem günlük yaşama entegre etmeli hem de çocukla vakit geçirmiş olunur.”
Ensonhaber