Almanya’da hükümet yeni vatandaşlık yasasında mutabakata vardı! Türkleri de kapsıyor
Almanya‘da koalisyon hükümeti yeni vatandaşlık yasası olarak bilinen, vatandaşlığa kabul ve hudut dışı edilmeye ait maddede değişiklik yapılması konusunda muahedeye vardı. Tasarının yasalaşması durumunda, ülkede yaşayan Türklere ikili vatandaşlığın önü açılacak.
Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Hür Demokratik Parti (FDP) ve Yeşiller’den oluşan hükümet üyeleri yeni vatandaşlık yasasında muahede sağladı.
TASARI YASALAŞIRSA TÜRKLER İKİLİ VATANDAŞ OLABİLECEK
Yasanın, ocak ayında Federal Mecliste görüşülmesi bekleniyor. Birinci görüşmesi 30 Kasım’da mecliste yapılan tasarının yasalaşması halinde, ülkede yaşayan Türklere ikili vatandaşlığın önü açılacak.
TASARIDA NELER YER ALIYOR?
Tasarının yasalaşması halinde, daha evvel hudutlu sayıda ülke vatandaşına uygulanan ikili vatandaşlık hakkı, herkese yönelik genişletilecek ayrıyeten yabancıların Alman vatandaşlığına kabul edilmesi için gerekli kurallar da hafifletilecek. Buna nazaran vatandaşlığa geçmek için istenen “yasal ikamet süresi” 8 yıldan 5 yıla indirilecek.
Çalıştığı alanda yahut eğitiminde başarılı olmak, istekli çalışmalar yapmak üzere, Almanya‘daki hayat kurallarına ahenk sağlamak için özel uğraş gösterenlerde bu mühlet 3 yıla düşebilecek. İkili vatandaşlığa imkan veren tasarıda, çoklu vatandaşlıklara da imkan tanınacak. Tıpkı vakitte yabancı bir ülkenin vatandaşlığına geçenlerin Alman vatandaşlığını kaybedeceği istikametindeki düzenleme de ortadan kalkacak.
Ebeveynlerden birinin 5 yıl Almanya‘da yasal olarak ikamet etmesi durumunda ülkede doğan yabancı çocuklar Alman pasaportu alabilecek. Ayrıyeten çocuklar ebeveynlerinin vatandaşlığını da koruyarak ikili vatandaş olabilecek.
Tasarıda, İşgücü Mutabakatı kapsamında 30 Haziran 1974’e kadar Federal Almanya Cumhuriyeti’ne (Batı Almanya) ve kontratlı personel olarak 13 Haziran 1990’a kadar eski Almanya Demokratik Cumhuriyet’ine (Doğu Almanya) gelen “misafir işçiler” için de düzenleme yer alıyor.