BM Güvenlik Konseyi kararın sulandırılmış versiyonunu kabul etti

ABD, İsrail ile Hamas arasındaki “düşmenin acilen askıya alınması” yönündeki daha sert çağrının kazananlarını kazandı. Daha güçlü bir dil isteyen Rusya gibi oylamada çekimser kaldı. Karar, ABD’nin insani duraklaması ve tam ateşkes programında bulunan daha önceki iki kararı veto etmesinden sonra savaşla ilgili konseyden geçen ilk karar oldu.

ABD ayrıca, BM’ye Gazze’ye giden yardımları yetkisiz verecek, sorunlar konusunda da tartışmalarda bulundu; İsrail, Hamas’a ulaşmayı sağlamak için malzeme yapmayı söylüyor.

İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, ABD’ye verdiği destek nedeniyle teşekkür ederken, BM’yi de Hamas’ın 7 Ekim saldırılarını kınamasından dolayı sert bir şekilde eleştirdi. ABD, İsrail’in meşru müdafaa sınırının aşmadığı için kınama da içeren bir karar Ekim ayında veto etmişti.

Hamas’ın yaptığı açıklamada, BM’nin İsrail’in saldırısını durdurmasını talep ettiği ve ABD’nin Cuma günkü Güvenlik Konseyi üyelerinden önce “kararın özünü boşaltmaya” çalışmakla suçladığı söylendi.

Bu arada BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, uzun süredir devam eden insani ateşkes çağrısını yineledi.

Guterres, Hamas’ın 7 Ekim saldırılarında hiçbir şey olmadığını, İsrail’e yönelik roket saldırılarını ve sivilleri canlı kalkan olarak kullanmasını meşru bir şekilde çıkaramayacağını söyledi.

Genel Sekreter, “Fakat aynı zamanda uluslararası insani hukuk bu ihlalleri, Filistin’in kolektif olarak cezalandırmasını hiçbir zaman haklı gösteremez ve İsrail’i uluslararası hukuk kapsamındaki kendi kanuni yollarından kurtarmaz” dedi.

ABD tarafından korunan İsrail, saldırılarını azaltma yönündeki uluslararası baskıya direndi. Ordu, Güney Gazze’de, çoğuna savaşta kuzeydeki bölgelerden kaçması emredilen 2,3 milyonluk bolluğun büyük çoğunluğunun yaşadığı Güney Gazze’de aylarca devam edecek çatışmaların beklediğini söyledi.

Askerler Gazze’nin ikinci büyük şehri Han Yunus’a odaklanırken, tahliye emirleri yerinden edilmiş sivilleri güneydeki daha küçük binalardı.

Ordu Perşembe günü geçişlerini sağladıklarını, Hamas militanlarını yer üstünde ve tünellerde hedef almak için savaş mühendisleri de dahil olmak üzere daha fazla kara kuvvetini Han Yunus’a göndereceğini söyledi.

Cuma günü, binlerce sakinin dışarıda bir mülteci kampı olan Burej’deki evlerini ve Gazze’nin evindeki çevredeki toplulukları terk etmelerini bildiğini ve bir sonraki kara saldırının orada olabileceğini öne sürdü.

Cesetleri hastanede gören Associated Press gazetecilerine göre, Mısır bölgesindeki Refah şehrinde bir akşam düzenlenen hava saldırısında altı kişi öldü. bebeğin büyükbabası Anwar Dhair, ölenler arasında evli bir çift ve 4 aylık kısa da bulunduğunu söyledi.

Refah, Gazze’de tahliye emri almayan az sayıda yerden biri ancak neredeyse her gün İsrail saldırılarının hedefi oluyor.

İsrail’deki Hamas militanlarını temizleme başarısı son aşamaya gelindiğinde kuzeyde hava ve kara harekâtı devam etti.

Filistinli bir tarım işçisi olan Mustafa Abu Taha, Gazze Şehri’ndeki Shijaiyah mahallesinin çok harcandığını, hava saldırılarından kaynaklanan büyük yıkım nedeniyle erişilemez hale geldiğini söyledi.

İsrail güçleri hakkında “Hareket olmadan ona saldırıyorlar” dedi.

Gazze Sağlık Bakanlığı Cuma günü yaptıkları açıklamalarda, 20.057 kişinin numune aldığını ve 50.000’den fazla kişinin yaralandığını belgelediğini söyledi. Savaşçı ve sivil ölümleri arasında ayrım yapmıyor. Daha önce ölenlerin yaklaşık üçte birinin kadın veya çocuk olduğu belirtilmişti.

İsrail, grubun kalabalık yerleşim bölgeleri askeri parçalarıyla kullanmasını ve dağıtma sınırlarının altındaki tünellerini gerekçe göstererek, yüksek sivil ölümlerinin Hamas’a karşı sorumlu olduğunu göstermektedir.

İsrail ordusu, kara saldırısında 139 askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Son üç hafta içinde yaklaşık 2.000’i olmak üzere binlerce Hamas militanını öldürdüğünü söylüyor ancak iddiayı ortaya çıkaran herhangi bir kanıt sunmuyor.

Savaşın büyük bölümünde İsrail, Gazze’deki arızanın yalnızca bir kısmını karşılayan Mısır’dan gelen kamyon yardım konvoyları dışında yiyecek, su, yakıt ve diğer malzemelerin girişini de durdurdu.

Perşembe günkü BM raporunda, Gazze’ye yapılan yetersiz yardım nedeniyle açıklık sıcaklıklarının Afganistan ve Yemen’de son yıllarda yaşanan kıtlık eşiğinde gölgede bıraktığı ve geçen gün kıtlık riskinin arttığı belirtildi.

İsrailli bir askeri birlik yetkilisi, Gazze’de yiyecek sıkıntısı olmadığını ve yeterli yardımın geldiğini söyledi.

Albay Moshe Tetro, Kerem Şalom kargo geçiş kaydının fazla ayrıntıya girilebileceğini, “Gazze Şeridi’ndeki rezervler kısa süreliğine yeterli” dedi.

İsrail, yardım gelirlerini artırma yönündeki uluslararası talebin ardından Kerem Şalom’un sınır kapısını birkaç gün önce açtı. Ancak Ordu Perşembe günü geçişte Filistin’in patlaması sonucu dört işçi öldürüldü ve BM, yardımların ulaştırılması için bölgeden alınamayacağını söyledi. BM’nin Cuma günü orada çalışmaya devam edip etmediği henüz bilinmiyor. İsrail ordusunun militanlarının hedef kapsamını duyurdu.

İsrail-Hamas savaşı Gazze’nin sağlık sektörünün faaliyetlerine sürüklendi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre tamamı güneyde bulunan 36 sağlık operasyonun yalnızca dokuzu aralıksız çalışıyor.

Ajans, Gazze’de ishalde beş kat artış ve menenjit, deri belirtileri ve uyuz vakalarında artış da dahil olmak üzere hastalık oranlarının arttığını bildirdi.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow us