İsrail’de Hamas’ın karargâhını yokluğunu açıklamanın ardından Gazze’nin günün en şiddetli gündem toplantısı

Gazze’de şiddetli şiddette

Cumartesi günü İsrail güçleri ile Hamas militanları arasında yoğun çatışmaların yaşandığı bildirildi.

İsrail, Gazze’nin güneyine askeri saldırılarını, özellikle de Han Yunus’un merkezine yoğunlaştırıyor. Ama başka şeyler de saldırıyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze Şehri’nde X’te “düzinelerce teröristin ortadan kaldırıldığını” ve “daha fazla teröristin ortadan kaldırıldığı savaşların gerçekleştiğini” yazdı.

Cuma günü İsrail Savunma Bakanlığı, askerlerin Gazze Şeridi’ndeki Hamas terör savaşçılarının lideri Yahya Sinwar’a ait bir saklanma dairesini başarıyla kurtardığını iddia etti.

Bir BM yetkilisi, Gazze’nin İsrail askerlerinin yaygın olarak dönen yardım konvoyuna ateş açması ve bir araca zarar verme iddiasında bulundu.

Şiddet aynı zamanda daha geniş bir bölgede yayılıyor.

Suriye’deki kaynaklara göre İsrail saldırıları Perşembe günü geç olanları ve Cuma günü Şam havalanını ve Suriye askeri tesislerini hedef alarak maddi kayıplara neden oldu.

İsrail, hükümetin kontrolünde Suriye’de, genellikle Başkan Beşar Esad’ı destekleyen İran destekli gruplara yönelik çok sayıda saldırı düzenledi, ancak İsrail bu eylemleri nadiren kabul ediyor.

Güney Afrika İsrail’i soykırımla suçladı

Güney Afrika, İsrail’deki Gazze’deki Filistinlilere karşı soykırım yapmakla suçlayarak ve İsrail’in askeri operasyonlarının askıya alınmasını talep ederek Uluslararası Adalet Divanı’nda bir dava başlattı.

İsrail bu iddialarını ‘kan iftirası’ olarak nitelendirerek ve davanın kanuni veya gerçeklere dayanmadığını ileri sürerek şiddetle reddetti.

İsrail ayrıca Güney Afrika’yı Hamas’la işbirliği yaparak suçladı ve bunu devam ettiren çatışmayı tetikleyen sınır ötesi saldırıyla öldürüldü.

İsrail Hamas savaşına katılan taraflara karşı başka kanuni davalar da açıldı.

Aralık ayında insan hakları grupları, Gazze’deki saldırgan savaş ortasında İsrail’e silah ihracatı nedeniyle İngiltere’deki mahkemeye karar verdi.

Uluslararası Adalet Merkezi (ICJP) tarafından yönetilen Filistinli insan hakları örgütü Al-Haq ve İngiltere merkezli Küresel Meşru Eylem Ağı (GLAN), “açık bir risk” bulunan ileri sürerek Londra’nın İsrail’e kazançlı silah satışlarını bekliyor. savaş suçlarında kullanılanlar.

İnsani kriz Gazzeli sivilleri perişan etti

Mercy Corps, krizden amansız yıllara ve yetersiz insani yardıma bağlayarak Gazze’deki kıtlık ve hastalık konusunda uyarıda bulundu.

Örgüt, kuşatma altında Filistin tarafından yapılan yardım teslimatlarının yetersiz olduğunu, yarım milyon insanın “felaket derecesinde açlık ve açlıkla” karşı karşıya olduğunu iddia ediyor.

Bu arada UNICEF, artan sağlık maliyetlerine çözüm bulmak amacıyla Gazze’ye en az 600.000 doz aşı dağıttı.

Bölgede temiz su ve temel bakım malzemelerinin bulunmaması, iyileşmeye katkıda bulunuyor.

16.800’den fazla bebek rutin aşısı kaçırılmış ve UNICEF, WHO ve UNRWA ile birlikte gelen aşıların ayakta kalması için çalışıyor.

Çocuk felci, tüberküloz, kızamık ve hepatit gibi yaygınlaşan binlerce aşı, UNICEF’in koordineunda İsrailli organizasyon tarafından doğrulandı.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow us