185.000 Bolsonaro destekçisi darbe soruşturması sırasında Bolsonaro’yu savunmak için miting düzenlendi

Eski Başkan Jair Bolsonaro’nun destekçileri, Pazar günü Brezilya’nın en büyük kentteki ana caddeyi kapatan büyük bir miting düzenlediler.

Aşırı sağcı lider, yaptığı konuşmada, görevde olduğu zamana göre daha uzlaşmacı bir ton kullanarak “geçmişi silmek için barış” istediğini söyledi.

Bolsonaro, seçim kaybı nedeniyle destekçilerinin 8 Ocak 2023’te hükümet tarafından yönetilen saldırılarda oynadığı iddia edilen rol nedeniyle federal polis tarafından soruşturulurken tabanının dirençli olmaya çalışıyor. Bu olaylardan dolayı hala hapiste olan düzinelerce kişinin affedilmesini istiyor.

Bolsonaro, başkanlık sırasında Suudi Arabistan’dan gizli olarak yer almakla da suçlanıyor.

Destekçileri şehrin Paulista Bulvarı’ndaki blokları doldu. Sao Paulo Üniversitesi’ndeki bir araştırmada bireylerin bağımsız güçleri, gösteriye 185.000 kişinin katıldığını tahmin ediyor. Brezilya askeri polisi, programın iklim değişikliğini daha da büyüttü.

Katılımcıların çoğunun Bolsonaro’nun Brezilya Yüksek Mahkemesi tarafından zulme çalışmasından şikayetçi olduğu ve Başkan Luiz Inácio Lula da Silva’nın 2022 seçimlerinde az farkla zaferini haksız bir şekilde kazandığını iddia etti.

Bazıları, İsrail’in Gazze’deki askeri saldırılarını Holokost’la karşılaştırdığı ülke içindeki yaygın eleştirilere maruz kalan mevcut başkana meydan okumanın bir göstergesi olarak İsrail bayrakları da taşınmıştı.

Bolsonaro İsrail bayrağını tutarken yaptığı konuşmada, “Aradığım şeyi barışı sağlamak, geçmişi silmek” dedi. “Barış içinde yaşamamızın ve bu kadar tedirgin olmayı bırakmamızın bir yolunu aramaktır. Brezilya’da hapsedilen zavallı insanlar için af. Brezilya’da adaletin tesis edilebilmesi için 513 kongre üyesinden ve 81 senatörden bir tasarısı talep ediyoruz.”

Bolsonaro, bir yıl önce isyancıların hükümetin saldırıya uğraması sırasında kendi başına ve destekçilerinin darbe girişiminde bulunduğunu yalanladı.

“Darbe nedir? Sokaklardaki tanklardır, silahlardır, komplolardır. Parçaların Brezilya’da olmadığı” dedi.

Bolsonaro’nun suçundan iki mahkumiyet nedeniyle 2030 yılına kadar adaylığı yasaklandı, ancak ortanın solundaki Lula’nın baş düşmanı olarak Brezilya siyasetinde aktif olmaya devam ediyor. Bu yılki belediye başkanlığı seçimleri yaklaşırken adaylar iki lider arasında bölündü.

Bolsonaro’nun 2026 seçimlerinde Lula’yı koltuğundan yapmayı amaçlayan bazı müttefikleri de katıldı; Bunların arasında Sao Paulo eyaletinin etkili valileri Tarcisio de Freitas ve Minas Gerais eyaletinin Romeu Zema’sı da vardı. Ancak 2019-2022 başkanlığı sırasında onunla aynı çizgide olan diğer önemli bileşenler ve şirket ödemeleri gösteriye katılmadı.

Sao Paulo’daki Insper Üniversitesi’nde siyaset bilimi yapan Carlos Melo, Bolsonaro’nun yanlısı etkinliğinin eski başkanın doğal olarak yaratılmasına yardımcı olacağını öngördü.

“Bolsonaro’nun iktidardan vazgeçmemesi artık yapabileceklerini azaltıyor. Daha önce güç güçlerinin gücünden korkmak. Artık bu olasılık gözlendi” dedi Melo. “Bu yeni gerçeklik, öngörülemezlik ve dramatiklik bakış açısı onu desteklemiyor.”

Ancak olay, Bolsonaro’nun mesajının hala pek çok Brezilyalıda yankı bulduğunu gösterdi; Bunlardan bazılarının, kendisini iktidara getiren herhangi bir darbe girişimi açıkça görülüyor. Bir adam askeri sınır giyerek geçit töreni yaptı ve şöyle bağırdı: “Brezilya milleti, güçlerimizi selamlayın. Silahlı kuvvetler uyumadı!”

Federal polis soruşturmalarında, geçen yıl başkent Brasilia’da yaşanan ayaklanmalarla Bolsonaro’nun yanlısı bir darbe planı yaptığı iddia edilenler arasında askeri generaller de yer alıyor.

Diğer Bolsonaro destekçileri, 2003-2010 yılları arasında iki dönem iktidarda kalan Lula döneminde Brezilya’nın radikalizm riskiyle karşı karşıya geldi.

Kuaför Simone da Silva Sampaio, cumhurbaşkanının İşçi Partisi’ne katılarak, “Burası bir komünist parti tarafından ele geçirilen bir ülke” dedi. “Sürdüğümüz bu yerde korkunç günler. Burada yaşanan gerçekler hakkında hakkımız yok.”

İşçi Partisi genel başkanı Gleisi Hoffmann, eski başkanının Sao Paulo’daki Bolsonaro yanlısı olayı hakkında yorum yapan az sayıdaki yüksek profilli muhaliflerden tutuklandı.

“Bolsonaro, 8 Ocak’taki isyandan dolayı hüküm giymiş için sonrasında kendi cezasını olanları saklamayı hedefliyor. piyasaya ait olmayanları çıkaramaz” dedi Hoffman sosyal medya kanallarında. “Başta patronları darbecilere rehavete kaptırmamalıyız.”


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow us