Biden, İsrail’in rehine anlaşmasına varılması halinde Ramazan boyunca savaşı duraklatmaya başladığını söyledi

ABD Başkanı Joe Biden, militanların elindeki rehinelerin bir kısmının serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varılması durumunda, İsrail’in yaklaşan Müslüman oruç ayı Ramazan yerinde Gazze’de Hamas’la savaşını durdurmaya istekli olduğunu söyledi.

Ramazan 10 Mart’ta başlayacak.

ABD, Mısır ve Katar’dan müzakereciler, Filistinli tutukluların serbest bırakılması ve çatışmaların altı hafta durdurulması değişimi Hamas’ın elindeki düzinelerce rehineden serbest bırakılacağı bir çerçeve üzerinde çalışıyor.

Geçici duraklama sırasında geri kalan rehinelerin serbest bırakılması konusunda müzakereler devam edecek.

Biden’ın Pazartesi günü NBC’nin “Seth Meyers ile Gece Geç Saatler” programı için bir röportajdaki görüşmeler, dini ibadetlerin ve ayrılıktan akşama kadar oruç tutmanın korunduğu kutsal ay boyunca çatışmaların olası bir şekilde durdurulmasına ve ayrıntılı bir yorumdu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisi daha önce yaptığı açıklamada, ordusunun, 1,4 milyon Filistinlinin güvenliklerini istediğini Gazze’nin Mısır sınırındaki en güney kasabası Refah’a yönelik kara saldırılarına ilişkin planını Savaş Kabinesi’ne sunduğunu söyledi.

Yerinden edilmiş kişilerin barındırılması için yoğun çadır kamplarının filizlendiği Refah’taki durum, dünyada endişeye yol açtı ve İsrail’in müttefikleri, İsrail’in Hamas’a karşı savaşında sivillerin korunması konusunda uyardı.

İsrailli askerler Batı Şeria’da 3 Filistinliyi vurarak öldürdü

Filistin sağlık yetkilileri, İsrail askerlerinin Salı günü erken işgal altında Batı Şeria’da üç Filistinli erkeği vurarak öldürdüğünü söyledi.

Militan grup İslami Cihad’ın askeri kanadının üç kişilik bir üye olduğunu iddia etti. Grup, öldürülenlerden 26 yaşındaki Muhammed Daraghmeh’in, İslami Cihad’ın kuzeyindeki Tubas kasabasındaki yerel kolunun kurucularından biri olduğunu söyledi.

İsrail ordusundan henüz bir açıklama gelmedi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, yaşlarının 26 ila 32 arasında değiştiğini, göğüslerinden ve boyunlarından vurulduğunu söyledi.

Filistin medyası bu kişilerin Tubas’ında Faraa mülteci kampında öldürüldüğünü bildirdi.

Batı Şeria, İsrail ile Hamas arasında Gazze’deki savaş 7 Ekim’den itibaren başladı ve bu yana şiddette artışa tanık oldu. Bu süre zarfında orada 400’den fazla Filistinli İsrail katliamıyla öldürüldü; Bunların çoğu, neredeyse her gün yapılan askeri baskınların yol açıldıklarında yaşandı.

Biden ateşkes ve rehinenin ilerlemesinin önümüzdeki Pazartesi günü kişisel olarak geçmesini umuyor

Başkan Joe Biden Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasında düşmanlıkların duraklatılacağını ve geri kalan rehinelerin serbest bırakılmasına izin verileceğini söyledi.

Böyle bir anlaşmanın ne zaman sonuçlanacağını umduğu soruyla Biden şöyle yanıt verdi: “Umarım hafta sonu başında olur. Hafta sonu sonu. Ulusal güvenlik önlemlerim bana yakın eğitileceğini söyledi. Yakındalar. Henüz bitmedi. Umudum pazartesiye kadar ateşkese kavuşmamızdır.”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasında bir hafta sürecek ateşkes anlaşmasının var olduğunu, İsrail’in en güneydeki Refah kente yönelik askeri saldırının “bir miktar ertelenebileceğini” söylemişti. Gazze’de tam zaferin “haftalar yardım” iddiasında bulunduğunu; anında saldırı başlıyor.

Arabuluculardan biri olan Katar’da uzman düzeyde anlaşmaya yönelik görüşmeler yeniden başladı.

İsrail, Gazze şehrii Orta Gazze’ye ait 10 kilometrelik bir tünelin bulduğunu duyurdu

İsrail ordusu, Gazze’nin merkezinin bazı kısımlarını kuzeydeki Gazze Şehri’ne ait 10 kilometrelik bir tünel ortaya çıkardığını açıkladı.

Ordu, tünel ağının Gazze’nin merkeziki Türk Hastanesi ve Gazze Şehri’ndeki İsrail Üniversitesi’nin yakınında çalıştığını söyledi. Tünellerin içinde çekildiğini söylediği uzun koridorları, merdivenleri, yatakları, silahları ve diğer malzemeleri gösteren fotoğraf ve görüntü görüntüleri yayınlandı.

Ordu, Ocak ayında İsrail Üniversitesi Kampüsündeki bazı binaları, Hamas tarafından askeri operasyonlarla iddia ederek yıkmıştı.

Hamas, Gazze’de uzaktaki kilometrelik tünellerin inşa edilmesini kabul etti. İsrail saldırısının ana hedeflerinden biri, Hamas’ın bölgedeki savaşçıları, silahları ve malzemeleri taşımak için kullandığını söylemedi.

İsrail, Hamas’ı sivilleri canlı kalkan olarak kullanmakla suçluyor ve camilerin, okulların, hastanelerin ve BM tesislerinin yakınında bulunan birçok tüneli açığa çıkarıyor. Gazze’de esir tutulan rehinelerden bazı tünellerde tutulduklarını söyledi.

İsrail, Gazze’de yaklaşık beş ay süren askeri kampanya boyunca benzer tüneller buldu.

İsrail mahkemesi, orduda görevli ultra-ortodoksların davasını dinliyor

İsrail Yüksek Mahkemesi, ordunun Gazze’de yaklaşık beş ay süren savaş nedeniyle zor durumda kalması nedeniyle ultra-Ortodoks erkekleri orduda hizmet etmeyen zorlayacak davalardaki iddiaları dinledi.

Mahkeme ultra-Ortodoks’un muafiyetini iptal edecek patlamaları dinlemeye başlarken, Pazartesi günü toplanan kişi Kudüs’teki mahkeme önünde bayrak sallayarak ve eşit hizmet için sloganlar atarak protesto düzenledi.

Yahudi erkekler için askerlik hizmeti zorunluluğu, ancak siyasi açıdan güçlü ultra-Ortodoks partiler, kişilerin dini okullarında tam sürekli eğitim görmelerine izin vererek kendi gruplarına muafiyet kazandı. Bu muafiyetler, özellikle ordusunun yakın zamanda Gazze’de savaş devam ederken ve kuzey sınırında gerilim tırmanırken zorunlu hizmetin uzatılabilmesini ve yedek görevin daha sık patlaması nedeniyle laik çoğunlukta yaygın bir öfke ve kızgınlığa yol açtı.

Önümüzdeki aylarda yeni bir yasa tasarısı sunması gerekiyor. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun önemli müttefiki olan ultra Ortodoks partiler muafiyet sisteminin devam ettirilmesini umuyor.

Netanyahu’nun savunma değişimine karşı kitlesel bir protesto hareketinin kilit bölgelerinde aralarındaki muhalifler, muafiyetlerin adil olmadığını ve sona ayrılmanın gerektiğini söylüyor.

Aktivist gruplar, geçen yıl devleti, yeşiva adı verilen dini kurumlarda tam zamanlı eğitim gören genç ultra-Ortodoks erkeklere yönelik muafiyetleri ve sübvansiyonları durdurmaya zorlamak için dilekçeler sunmuştu. geçmişte, yasa taslağını ultra-Ortodoksları da kapsayan şekilde elden geçirme girişimleri, binlerce üyenin büyük ve şiddetli protestolarla sokaklara çekilmişti.

Gazze’de oğlunun 24 yaşında 90 kişinin öldüğü bildirildi

Yerel servislerin pazartesi günü bildirdiğine göre İsrail’in bombardımanında öldürülen 90 kişinin cenazeleri son 24 saat içinde savaşta harap olan Gazze Şeridi’deki hastanelere getirildi.

Hastanelere de 164 yaralının geldiği belirtildi.

Savaş, Hamas’ın sahip olduğu militanların 7 Ekim’de İsrail’de güneye saldırması ve çoğu sivil olmak üzere 1.200 kişinin öldürülmesi ve yaklaşık 250 kişinin de rehin alınmasıyla başladı.

Bakanlık günlük brifinginde, İsrail-Hamas savaşının 7 Ekim’den başladığını ve bu yana yeni ölümlerle Gazze’deki ölülerin 29 bin 782’ye ulaştığını söyledi. Bakanlık siviller ve savaşçılar arasında ayrım yapılmadığını ancak ölenlerin üçte birinin çocuk ve kadın olduğunu söyledi.

7 Ekim’den bu yana 70.043 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Bakanlık, çok sayıda yaralının hayatta kaldığını ve aralıksız bombardıman nedeniyle ilk müdahale ekiplerinin bu yaralıları çıkaramadığını söyledi.

Savaş, Hamas’ın sahip olduğu militanların İsrail’e güneye saldırması ve çoğu sivil olmak üzere 1.200 kişiyi öldürmesi ve yaklaşık 250 kişiyi yeniden ele geçirmesiyle başladı.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow us