En uzun süreli görevde olan Cumhuriyetçi lider Mitch McConnell istifa edecek

Tarihteki en uzun süre görev yapan Senato lideri Mitch McConnell, kasım yerinde bu görevinden istifa edecek.

Geçen hafta 82. haftaya giren McConnell, Cumhuriyetçi Parti’deki dramatik artışlara rağmen Senato’nun kuyusunda Çarşamba günü neredeyse yirmi yıldır iktidarını koruduğunu açıkladı.

1985’te partinin arka sıralarına vardığında, partinin belirtilmiş olduğu ön sıradaki koltukta giderek daha rahat olmaya başladı.

Yaşamın en az takdir edilen yeteneğinden biri, hayatın bir sonraki bölümü geçme zamanının geldiğini bilmektir
Mitch McConnell
ABD Senatosu Azınlık Lideri

“Bu yüzden bugün karşınızda duruyorum ve bunun yerine Cumhuriyetçi Senato lideri olarak son dönemdem genişleyebilir” dedi.

Kararı, Cumhuriyetçi Parti’de, Ronald Reagan’ın geleneksel muhafazakarlığı ve güçlü uluslararası ittifaklarından, eski Başkan Donald Trump’ın parçalanmış, en fazla bireysellikçi popülizmine doğru sürüklete olan güçlü bir ideolojik geçişe işaret ediyor.

McConnell, Ocak 2027’de sona erecek olan Senato dönemini “meclisteki farklı bir koltuktan da olsa” tamamlamayı planladığını söyledi.

Yardımcıları, McConnell’in liderlik göreviyle ilgili duyurusunun sağlıkla ilgisinin olmadığını söyledi.

Kentucky senatörü geçen yıl sonucu beyin gücü geçirmişti ve halka açık iki olayda konuşurken konuşmanın kısa bir süre donması söz konusuydu.

McConnell, ayların üzerindeki bildirimin zamanlaması hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.

Ancak karısının en küçük kız kardeşinin yakın zamanda ölmesini, iç gözlemini harekete geçiren bir an olarak nitelendirdi.

McConnell, Reagan’ın Amerika’nın baktığı rolüne ilişkin bakım ve senatöre ilişkin olarak, Trump da dahil olmak üzere muhalefete rağmen Kongre’nin Ukrayna için 60 milyar doları içeren bir dış yardım paketi içermesi konusunda ısrar etti.

Uzun engellemeler, şu anda Temsilciler Meclisi tarafından değerlendirilmesine rağmen 22 Cumhuriyetçi oy almayı başardı.

Trump partisi iyice ideolojik sağa çekildi, NATO gibi uzun süredir devam eden askeri ittifakları, uluslararası ticaret anlaşmalarını sorguladı ve ölüm konusunda ciddi bir baskıya dayanmak için bastırdı; Bir yandan da 2020 seçimlerinin kendisinden çalındığı yalanına tutundu.

McConnell ve Trump, Trump’ın ilk dönemde birlikte yüksek mahkeme ve federal yargıyı çok daha muhafazakar bir imajla ve vergi mevzuatı konusunda yeniden şekillendirdiler.

Ancak değişim beri sürtüşmeler de vardı; Trump sık sık senatörlere sert saldırılar yapıyordu.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow us