Güney Gaz Koridoru aracılığıyla AB’ye daha fazla gaz verilebilir

Azerbaycan’da Güney Gaz Koridorunu genişletme ve Avrupa’ya daha fazla gaz sağlama planları tartışılıyor.

Güney Gaz Koridoru konseyindeki 23 ülke, AB ve ülkeler için gaz arzını çeşitlendirmenin önemli bir yolu olarak görülen gaz arzını genişletmeyi sürdürmek üzere Bakü’de bir araya geldi.

Uzun vadeli enerji ömrünün korunması, arzın çeşitlendirilmesi ve yeşil ve ayrık enerjiye geçiş için ortak amacın bölümlerinin üst sıralarında yer aldı.

“Bunu geleneksel kaynaklara sahip olmadığımız için değil, kaynakları kullanarak, petrol ve gaz satışlarından elde ettiğimiz gelirleri bölüştürmek için enerjiye yatırım yapmak için kullanarak ve bunun gerekliliği konusunda ortak bir anlayış yaratarak katkı sağlamak için yapıyoruz.” Azeri Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, şunları söyledi.

Azerbaycan ile AB arasında birleştirmenin yanı sıra Güney Gaz Koridoru’nun çalıştırılması ve geliştirilmesinde elde edilen başarılar ve sonraki adımlar da tartışıldı.

Geçen yıl Azerbaycan gaz ihracatını yüzde 9 artırarak 22 milyar metreküpe çıkardı. Ana cihazları şu anda İtalya, Yunanistan, Romanya, Macaristan ve Bulgaristan’dır.

Avrupa Enerji Komiseri Kadri Simson, “Fosil yakıtlardan uzaklaşıyor olsak da, ek dağıtım doğal gazın çalışmaya başlaması birçok yeni ortak ülke var” dedi.

“Ancak bu birkaç yıl alıyor. Şimdi geleceğe yönelik bir işbirliği de sağlamak istiyoruz” diye ekledi.

Pek çok kişinin, sektör genelinde işbirliğinin, öngörülebilir gelecekte daha da gelişmelerin anahtarı olarak görülüyor.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow us