Hamas’ın siyasi liderinin Lübnan’da yaralanması üzerine Batı Şeria’da protestolar sürüyor

İşgal altında Batı Şeria’da Salı günü protestocular patlak verdi Hamas’ın üst düzey yetkilisi Salih Arurive militan grubun diğer altı üyesi Beyrut’ta düzenlenen insansız hava aracı saldırısında öldürüldü.

Hamas ve Hizbullah katılıyor, Arouri’nin Beyrut’un olası bir teklifinde meydana gelen patlamada öldürüldüğünü doğruladı ve İsrail’i çökme saldırısını organize etmekle suçladı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Arouri’nin ölümüyle ilgili kamuya açık bir yorumda bulunmadığını, ancak X’te (eski adıyla Twitter) İsrail savaş uçaklarının Salı günü “Lübnan’daki Hizbullah terörünün saldırdığını” yazdı.

Arouri, Hamas’ın askeri kanadının kurucularından korunuyor ve grubun Batı Şeria’daki varlığına liderlik ediyor. Hamas’ın İki Numarası olarak kabul ediliyordu ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırmasından önce bile onun istekli olduğunu açıklamıştı.

Arouri’nin ölümü, çatışmanın Orta Doğu’da daha da genişleyeceği yönlerdeki korkuları arttı; Lübnan Hizbullahı, şu ana kadar iki ülke arasındaki sınırda İsrail güçleriyle birkaç kez ateşlenen çatışmayı dramatik bir şekilde büyüttü. Hizbullah, Hamas’ın üst düzey yetkililerinin “cezasız kalmayacağını” söyledi.

Arouri’nin bildirdiğine göre, militan gruplarının çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 İsrailliyi öldüren saldırının ardından İsrail’in Batı Şeria’daki baskınları artırıldığı bir dönemde gerçekleşti.

Beyrut’un güneydeki gelişmeleri Dahiyeh, Lübnan’da 2 Ocak 2024 Salı günü meydana gelen büyük patlamanın ardından insanlar hasar görmüş bir binanın önünde toplanıyor.

İsrail ordusu, Salı günü Batı Şeria’da düzenlenen bir baskın sırasında güçlerinin dört Filistinli militanı öldürdüğünü ve militanların Batı Şeria’nın yoğunlaştığı ki Azzun köyüne saldıran birliklere ateş açtığını söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın seküler Fetih hareketine yönelik bir yapıya sahip bir grup olan El Aksa Şehitleri Tugayı, ölen dört kişinin kendi grubuna ait olduğunu söyledi. Dört kişi köyünde savunurken patlama.

Gazze’deki savaşı ateşleyen 7 Ekim saldırısından bu yana Batı Şeria’da 300’den fazla Filistinli öldürüldü. Çoğu, İsrail güçleriyle yaşanan baskınlar veya protestolar sırasında yaşanan yıllarda öldürülürken, bazı özel yerleşimcilerin saldırılarında öldürüldü.

İsrail’in Gazze’deki hava, kara ve deniz saldırıları, Hamas yönetimindeki bölgedeki Sağlık Bakanlığı’na göre Gazze’de üçte ikisi kadın ve çocuk olmak üzere 22.100’den fazla insan öldürüldü.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow us