İsrail bakanı Hamas savaşının ardından Gazze için atılacak sonraki adımlar açıklandı

İsrail savunma bakanı Perşembe günü Hamas’la savaşın ardından atılacak sonraki adımları açıkladı ve Gazze’nin nasıl yönetileceğini anlattı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in yaklaşan ziyaretinde Yoav Gallant, İsrail’in güvenlik kontrolünü elinde tutacağını, İsrail güdümlü Filistin organının ise günlük idareyi yürüteceğini söyledi.

ABD ve diğer eyaletlerin yeniden inşa çabalarını denetleyecek.

İsrail savunma bakanı ayrıcalığının küçültüleceğini duyurdu.

Gazze’nin ülkelerinin “yeni bir savaşa yaklaştığını”, güneyde ise Hamas’a karşı mücadelenin “gerektiği sürece” devam edeceğini söyledi.

İsrail, Filistin bölgesi için savaş sonrasındaki vizyonunu açıklama konusunda güçlü bir baskıyla karşı karşıya kaldı, ancak bugüne kadar bunu yapmadı.

Konunun hafta sonu Blinken, İsrail ve bölgedeki diğer ülkelerde yapılan görüşmelerde bir önerinin gelmesi bekleniyor.

Gallant’ın vizyonunun belirsizliği, Washington’un aynı görüşte olup olmadığı değerlendirmeyi zorlaştırıyor.

Ancak ABD, İsrail’deki Gazze’deki askeri operasyonlarını azaltmak için artan sivil kayıpları ve vahim insani durum nedeniyle baskı yapıyor.

Filistin katılıyor, 7 Ekim’den itibaren savaş başladı ama çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 22 binden fazla kişi öldürüldüğünü söylüyor.

İsrail savunma bakanı savaş planını “3. Aşama vizyonu” olarak adlandırılan bir belgede açıkladı, ancak ofisi bir sonraki aşamanın henüz başlamadığını söyledi.

Ayrıca bu ülkenin İsrail’in savaş ve güvenlik kabineleri tarafından tanımlanacağı resmi politika değil, Gallant’ın orada olduğu belirtildi.

İsrail, militanların yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdüğü ve 240 kişiyi kaçırdığı 7 Ekim’de ülkenin güneyine saldırmanın ardından Hamas’ı yok etme sözü verdi.

Kuzey Gazze’nin büyük bir kısmı İsrail bombardımanı nedeniyle tanınmayacak kadar düzleşti; Şeridi’ndeki 2,3 milyon insanın yaklaşık %85’i olaylarından ortaya çıktı.

Wall Street Journal, Gazze’deki kalıntıların neredeyse kalıcı olması nedeniyle hasar oluştuğunu veya yıkıldığını bildirdi.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow us