İngiltere’nin Kıbrıs’taki ‘ölüm üsleri’ Orta Doğu’daki ayrılıklar arasında tartışmalara sahne oluyor

Üyesi Athina Kariati, “Adamızın bu savaşların bir parçası olmasını istemiyoruz” dedi. Kıbrıs’ta Filistin için Birleşmiş MilletlerEuronews’e şunu söyledi: “Onlar demokrasiden, barıştan, adaletten yana değiller.”

Kıbrıslı aktivist, Orta Doğu’daki son yıllarda önemli bir rol oynayarak İngiltere’nin Akdeniz adasındaki üs protestolarını eden bir hareketin parçası oldu.

“Batılı güçler Kıbrıs’ı batmaz bir savaş gemisi olarak kullanıyor” dedi. “Bu devam edemez.”

tarafından da dahil olmak üzere çok sayıda rapor Gizliliği kaldırılmışİngiltereVe Haaretzİngiltere ve ABD güçlerinin İsrail’in Gazze’deki şiddetli saldırısını güney Kıbrıs’taki Akrotiri ve Dikelya’dan silah ve istihbaratla merkezle iddia ediyor.

Birleşik Krallık hükümeti, İsrail’e yapılan hiçbir Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) uçuşunun nakliyesinin kargoya verildiğini belirtmeyi reddetti.

Tel Aviv’den 40 yataklı uçuş düzenindeki RAF Akrotiri de geniş çapta rapor edildiOcak ayında Yemen’deki Husi isyancılara yönelik hava saldırılarının hazırlık noktası olarak öfkeli kalabalıkların dağılımı dışında toplanıp “ölüm üslerinden defolun” sloganlarının atılmasına neden oldu.

Kıbrıs’ın birkaç yıl önce sömürge yönetiminin bağımsızlığını kazanmasının ardından Birleşik Krallıklar tarafından yönetilen, ülkenin %3’ünü kaplayan iki bölge, onlarca yıldır arka planda kaldı.

Ancak Orta Doğu’daki son olaylar yerel gruplarda onları harekete geçirdi.

‘Sömürgecilikten arta kalan’

İsrail-Hamas savaşının patlak verdiği 7 Ekim’den bu yana, Akrotit’ten uçuşlarda “günlük bir yükseliş”in giderek daha fazla güçlendiği görüldü. iddia edilenoradaki askeri varlıklar artırıldı.

Aktivist Kariati, ülkenin dış müdahale ve işgal durumu deneyimi nedeniyle Kıbrıs’ın İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarını desteklemek için kullanılmasını karşıladığını söylüyor.

Euronews’e şunları söyledi: “İstilanın ne anlama geldiğini anladı. Anılar çok taze… Gazze’de yaşanan apartheid ve yerleşimci soykırımı, [Kıbrıs’ta] yaşadıklarımıza çok yakın.”

Kariati, “Bunun kimsenin başına gelmek istemiyoruz” diye sözlerine ekledi.

Uzun süren etnik gerginliklerin ardından Türkiye, 1974’te Kuzey Kıbrıs’ı işgal ederek güneyde Kıbrıs Rum Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak ikiye bölündü. Çatışma onun iki yanında yaygın ölümlere, şiddete ve köktenleşmeye yol açtı.

DOSYA – Lefkoşa’daki Tymvos Macedonitissas askeri mezarlığında bir kız, 1974’te Türklerin Kıbrıs’ı işgalinde öldürülen askeri mezarlarının yanında yürüyor – 2023.

Kıbrıslı eylemler ayrıca İngiltere ve ABD’nin eylemlerinin Kıbrıs’ı hedef haline getirme riskini taşıdığını, Yemen’deki saldırıların bölgesel geriliminin artacağı korkusunu artırdığını iddia ediyor.

Kariati, “İnsanların misilleme korkusu” diyor. “Bazılarının üslerine karşı mücadeleye katılmasının bir nedeni de bu.”

“Kıbrıs’ın güvende olup olmadığını sağlayabilir misiniz? Ben süreyi doldurmadım.”

AB’nin en doğudaki eyaleti, 2019’da kuzeyi vuran Suriye uçaksavar füzeleri hariç Orta Doğu’dan şiddetli bir taşma yaşamadı. Yine de İsrail Hamas savaşının daha geniş bir dağılıma sahip olabileceği endişeler artıyor.

Euronews’e göre, Birleşik Krallık’tan bir MOD raporu şöyle dedi: “Kıbrıs İngiliz Kuvvetleri, Gazze’ye yapılan yardımın insani deniz rotalarının takip edilmesi gibi, insani ve afet yardım operasyonlarının görevlendirilmesinde hayati bir rol oynuyor.”

Filistinli militanların 7 Ekim’de İsrail’de yaşanan saldırıların ardından 240 kişiyi kastederek, “İsrail’e sağlanan tek istihbarat desteği, özellikle silahsız RAF uçaklarının yerini tespit etmek amacıyla kullanıldı.”

“Egemen Üs Bölgeleri, Avrupa’nın ve daha geniş kapsamlı bölgenin güvenliğine ve istikrarına büyük katkı sağlıyor. Kıbrıs Cumhuriyeti güvenilir ve değerli bir ortaktır ve SBA’lar, Kıbrıs’ın sivil tahliye ortaklarına katılım da dahil olmak üzere birçok operasyon sorununa yönelik Birleşik Krallık-Kıbrıs ortak çabalarını destekler.” ifadesine yer verildi.

‘İlişkileri bozmak istemiyorlar’

1960 yılında Kıbrıs İngiltere’den bağımsızlığını elde ettiğinde Londra, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıslı toplum yönetimiyle Akrotiri ve Dikelya’yı kendi yetki alanı altında egemen bölge olarak koruyan bir anlaşma yaptı. Kıbrıs’takilerin ulaşamayacağı faaliyet gösteriyorlar.

Her ne kadar Birleşik Krallık ülkesinde “kontrol etmese de” Kariati, üslerin adadaki birçok kişi tarafından “sömürge” olarak sürdürüldüğünü iddia etti.

“Topraklarımızın bir kısmı emperyalist bir güç tarafından işgal edilme ve kontrol değişiklikleri gibi davranabilir mi?” diye açıkladı. “Kıbrıs’ta hiçbir kontrolün olmadığı yerler var.”

Kıbrıslı resmi olarak herhangi bir askeri operasyona katıldıklarını, İngiltere’nin üslerin kuruluş kapsamındaki oluşumdaki faaliyetleri hakkında yürütülen teşvik edici seçimin olmadığını söylediler.

Yine de Guardian’ın rapor edildiABD büyükelçisi ve İngiliz yüksek komiserleri, Ocak ayındaki ilk hava saldırıları öncesinde Kıbrıs cumhurbaşkanına Yemen’de yapılacak askeri harekat hakkında bilgi verdi.

DOSYA – Bir uçak, 12 Ağustos 2014 Salı günü Kıbrıs’ın Akrotiri pilotları İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri Üssü’nde asfaltta kalıyor.

Kariati gibi kampanyacılar, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin İngiltere ve ABD’nin İsrail’e yardım etmesine izin vererek Gazze’de dökülen kanın suç ortağı olduğunu iddia ediyor.

“Onlar (liderler) kanuni sebeplerin hiçbir şey hakkı yok, bunlarda olanlar var. Ama isterlerse savaşa karşı parayla siyasi olarak beyan edebilirler.”

Kıbrıs hükümeti Euronews’in yorum talebine yanıt verin.

‘Kıbrıs’ta yeni militarizasyon’

Ancak İngiltere Kıbrıs üretim faaliyetini gösteren tek ülke değil.

Fransız uçakları adanın güneydoğu köşesindeki DeclassifiedUK askeri hava üssünü kullanıyor raporlarABD ordusunun Akdeniz Adası’ndaki varlıkları artırıldı ancak bu doğrulanmadı.

Kariati, “Haritada çok yazılan bir nokta”nın yanı sıra, yakın zamanda keşfedilen gaz rezervleri nedeniyle Batılı güçlerin Kıbrıs’la ilgilendiğini iddia ediyor.

ABD’li bir firma işe başladı yakınlık sondajı 2011 yılında doğal gaza geçiş kararı verilmesine rağmen, Türkiye’nin bu hareketin barışı bozabileceği yönündeki uyarılarına rağmen. Kıbrıs, 2017 yılında Exxon Taşınabilir, İtalya’nın ENI ve Fransa’nın Total sondaj kuyusu sondajı için üçüncü tur tedavilerini duyurdu.

Buna paralel olarak İsrail ve Kıbrıs, 2011 yılında iki ülkenin petrol ve su altı gaz rezervlerinin üzerindeki haklarını netleştiren bir münhasır ekonomik bölge (MEB) kurdu. İsrail, Kıbrıs, ABD ve Yunanistan daha sonra 2019’da enerji, siber ve altyapı hizmetleri alanlarında iş birliğini geliştirme konusunda anlaştılar.

Kariati, bu gelişmelerin Kıbrıs’taki desteğinin İsrail’e kaymasına yardımcı olduğunu, ülkenin 1980’ler ve 90’lar boyunca Filistinlileri dışarıdan yönlendirildiğini ve adanın “yeni bir militarizasyonunu” körüklediğini iddia ediyor.

“Kıbrıs’ta ve çevresindeki askeri varlığın sayısı ve gücü artıyor. Bu bize hiçbir şekilde güvende hissettirmiyor.” diye devam etti.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow us