İsrail Hamas: Savaş yardımını engelliyor, insani yardım görevlileri sınır dışı ediliyor, ultra Ortodoks Yahudilere asker alınıyor

Bitmek bilmeyen çatışmaların ortasında Filistinlilere yardım etmek imkansız – BM

Birleşmiş Milletler, Gazze’deki şiddet nedeniyle devam eden 2,3 milyon insana yardımın neredeyse imkansız olduğunu söyledi.

Bu incelemede, İsrail’in uluslararası, savaş halindeki bölgedeki sivillere çok ihtiyaç duyulan gıda, su ve ilacın sağlayamadığı yönündeki son iddialarına yanıt olarak yanıt verdi.

BM yetkilisi Stephane Dujarric Çarşamba günü gazetecilere Gazze’de kanun ve düzenin bozulduğunu ve İsrail ile güvenlik konusunda “yetersiz koordineun” insani yardım çalışanlarının hayatlarını riske attığını söyledi.

“Bu nedenle ücretsiz insani ateşkes talebinde bulunduk” dedi.

BM, İsrail hava saldırılarının yardım kamyonlarını koruyan polis memurlarını hedef aldığını ve bu görevlilerin çaresizlik içinde sivillerin ve suç çetelerinin yağmalarına maruz kaldıklarını söylüyor.

BM insani yardım koordinatörü James McGoldrick Şubat ayında, ülkelerine ateş edildiğini, baltalarla ve kesicilerle gidişatını ve kameralarının kırıldığını söyledi.

DOSYA – Filistinliler, Refah’ta Gazze Şeridi’ne geçen bir insani yardım kamyonunu yağmaladı, 17 Aralık 2023 Pazar

İsrail çabaları bildirildiğine göreGazze’nin hayati öneme sahip gıda malzemelerini taşıyan BM yardım konvoylarına ateş açıldı.

İsrail’in BM büyükelçi yardımcısı Brett Miller Salı günü BM’yi Kuzey Gazze’ye yardım göndermeyi reddetmekle ve suçu kendi ülkesine yüklemekle suçladı.

BM’ye göre Gazze ürünleri en az dörtte biri (576.000 kişi) kıtlıktan bir adım yardım ve eksiklerin neredeyse tamamının gıdaya ihtiyacı var.

Ultra-Ortodoks Yahudiler yeni askeri yasa taslağının peşinde

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze’deki savaşta “başka seçenek bırakmadığını” iddia ederek, silahe ultra-Ortodoks Yahudileri orduda hizmet etmeye zorlayacak yeni bir yasa tasarısı hazırlamaya çağrıldı.

Askerlik hizmeti Yahudi erkekler için zorunluluk, ancak siyasi açıdan güçlü ultra-Ortodoks partiler, kendi gruplarına, kişilerin dini eğitim almasına izin veren muafiyetler kazandı. Bu durum bazı çevrelerde kırgınlığa ve öfkeye neden oldu.

“Tevrat Yahudiliği 2500 yıldır korunmuştur; Ancak fiziksel varlığımız olmadan ruhsal varlığımız da olmaz” dedi Gallant Çarşamba akşamı.

“Ülkenin her bölümünün evimizi korumak için birlikte çalışması gerekiyor” diye devam etti.

Gallant ayrıca orduya askerlik ve yedek görev şartlarının da uzatılacağını söyledi.

Dini evliliğini destekleyen bir kuruluş olan Hiddush’a göre, askerlik işlemleriki yaklaşık 60.000 ultra-Ortodoks erkek şu anda orduda görev yapmıyor. İsrail, Hamas’ın 7 Ekim saldırısından sonra yaklaşık 300.000 yedek askeri harekat gerçekleştirdi.

Başbakan Binyamin Netanyahu’nun önemli müttefik arkadaşı olan ultra Ortodoks partilerin muafiyetlerinin korunmasını istiyor.

Geçmişte, yasa taslağını ultra-Ortodoksları da kalıcı şekilde elden geçirme çabaları, binlerce ultra-Ortodoks’u, ana yolları kapatan büyük, şiddetli protestolarla sokaklara çekmişti.

Yardım İsrail’den sınır dışı edilmeme tehlikesiyle karşı karşıya

Yardım kuruluşlarını temsil eden bir gruba göre düzinelerce insani yardım personeli İsrail ve Filistin topraklarını terk etmek zorunda kaldı

Uluslararası Kalkınma Ajansları Birliği (AIDA), İsrail’in insani yardımlarının uluslararası çalışanlara vize verilmesinin durdurulduğunu, bunun da Gazze’ye gıda ve diğer hayati malzemelerin ulaştırılması çabalarının engellediğini söyledi.

Yardımların içindeki kilit isimleri de dahil olmak üzere diğerleri vize sürelerini uzatıyor ve çalışmak için devam etmek için sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya kalıyor.

AIDA destekli Faris Arouri, Gazze’yle çalışma konusunda bölgedeki acil müdahale ekiplerinin özellikle etkilendiğini söyledi.

İsrailli rehineleri taşıyan bir Kızıl Haç aracı, 25 Kasım 2023 Cumartesi günü Gazze Şeridi’nden Refah’ta Mısır’a görülüyor.

İsrail’in vize blokajı, yardım gruplarının Gazze’ye yardım ettiği toplantıda Kudüs’e uzman getirilememesi uyarısı geliyor.

Arouri, “Personelin Kudüs’e gelmesine izin vermek zorunda kalmayız” dedi ve vize dondurmanın benzeri görülmemiş bir uygulama olduğunu sözlerine ekledi.

“Özellikle ikinci intifadadan bu yana (2000’den 2005’e) her zaman düşüşler ve çıkışlar oldu. Bazı sınırlamaların olduğu veya erişimin zorlaştığı aşamalar oldu. Ama asla bu boyutta değil.”

Arouri, 150’den fazla konunun etkilendiğini söyledi.

Yaklaşık 100 personel için vize çalışmasının zaten mevcut olduğunu veya birkaç hafta içinde ayrılan yetkili, Gazze’deki durumun giderek vahim hale gelmesi nedeniyle insani yardımların operasyonlarının büyütülmesi için gerekli personelin işe alamadığını da sözlerine ekledi.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow us