Netanyahu, ateşkes anlaşmasının İsrail’in Refah’taki askeri saldırısını yalnızca ‘bir miktar’ geciktireceğini söyledi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Pazar günü, Gazze’deki Refah bölgesinde tam zaferin ardından, taarruz birkaç hafta önce bağımsızlık iddiasında bulundu. ateşkesanlaşmaya varılır.

Netanyahu ABD’li yayıncı CBS’ye bir anlaşmanın yolda olduğunu doğruladı.

Mısır’ın devlet televizyonu Al Qahera TV’nin haberine göre, Mısırlı bir yetkilinin, ateşkesin sağlanması ve Gazze’de standart düzinelerce rehinenin serbest bırakılması amacıyla Kahire’de görüşmelern devamının devlet tarafından aktarıldığını aktaran Mısır’ın televizyonu Al Qahera TV’de, görüşmelern Pazar günü Katar’da kültürel düzeyde yeniden başlandığı belirtildi. İsrail tarafından hapsedilen Filistinliler gibi.

Katar ile birlikte İsrail ile Hamas arasında arabuluculuk yapan Mısırlı üst düzey bir yetkili, ateşkes anlaşması taslağının, çoğu kadın, çocuk ve yaşlı olmak üzere 300 kadar Filistinli mahkum karşılığında 40 kadar kadın ve daha yaşlı rehinenin serbest bırakılmasını yapıldığını söyledi. insanlar.

Müzakereleri seçilmiş olmak üzere ismin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, seçeneklera önerilen altı haftalık aranın, kuzeyde de dahil olmak üzere her gün toplanan kamyonun son derece ihtiyaç yardımı yardımı Gazze’ye sağlanmasına izin vermesini de dahil edeceğini söyledi. Onun iki tarafında da, daha fazla serbest bırakma ve kalıcı bir ateşkes için duraklama sırasında müzakerelere devam etme konusunda anlaşmaya vardığını söyledi.

Müzakereciler, İsrail-Filistin geriliminin sıklıkla arttığı bir dönem olan Müslümanların kutsal ayı Ramazan’ın 10 Mart’ta resmi olmayan bir oğul tarihle karşı karşıya kaldığı görülüyor.

Hamas, ABD, Mısır ve Katar tarafından açıklanacak son teklifte yer almadığını ancak rapor edilen taslağın ateşkesin ilk aşamasına ilişkin önceki teklifle büyük ölçüde uyumlu olduğunu söylüyor.

Hamas, İsrail saldırısını sonlandırana ve güçlerini bölgeden çıkana kadar geri kalan rehinelerin tamamının serbest bırakılmayacağını söyledi ve üst düzey militanlar da dahil olmak üzere toplanan Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını talep ediyor. Netanyahu’nun bu kuralları reddedildi.

ABD: Refah operasyonu ‘ileri gitmemeli’

Bu arada İsrail, Hamas militan grubunun karşı saldırısını, kuşatma altındaki bölge 2,3 milyonluk bölgelerden fazlasının sığındığı Gazze-Mısır sınırındaki Refah’a kadar genişletme planlarını onaylamaya kadar.

İnsani yardımlar organize ediliyor, Refah’ın Gazze’nin yardım için ana giriş noktası olması nedeniyle bir felaket uyarısında bulunuyor.

ABD ve diğer müttefikler İsrail’in sivillere zarar vermekten kaçınması gerektiğini söylüyor.

Netanyahu, sivillerin Gazze’nin başka yerlerine tahliyesini de içeren düzenlemeleri onaylamak için bu hafta Kabine’yi toplayacağını söyledi.

“Refeh operasyonuna başladığımızda çatışmaların yoğun aşamasının devamına haftalar kaldı. Netanyahu CBS’e şöyle dedi: “Aylar değil.” “Anlaşmamız olmazsa yine de devam ediyor.” Geriye kalan altı Hamas taburundan dördünün Refah’ta yoğunlaştığını söyledi.

ABD’nin ulusal güvenlik kapsamındaki Jake Sullivan, ABD’li yayın kuruluşu NBC’ye Başkan Joe Biden’ın Refah planı hakkında bilgilendirilmediğini söyledi. Sullivan, “Sivillerin katılımına yönelik bir plan görmediğimiz süreçte bu operasyonun ilerlemesinin ortaya çıkması” dedi.

Netanyahu Pazartesi’nin ofisi, ordusunun Refah’a yönelik “operasyonel planını” ve sivilleri savaş bölgelerinden tahliye etme planlarını Savaş Kabinesi’ne sunulduğunu söyledi. Daha fazla ayrıntı belirtin.

Ofisi ayrıca Savaş Kabinesi’nin Gazze’ye insani yardımın güvenli bir şekilde ulaştırılmasına yönelik bir planın onaylandığını da söyledi.

‘Yiyemeyiz bulamıyoruz’

Birleşmiş Milletler birimleri ve yardım grupları, düşmanlıkların, İsrail dağıtımlarını kolaylaştırmayı reddetmesinin ve Gazze’deki düzenin bölümlerinin, kıyı şeritlerinin büyük bir bölümü hayati önem taşıyan yardımların ulaştırılmasını giderek zorlaştırdığını söylüyor. Bazı kaotik sahnelerde çaresizlik Filistinli kalabalıklar dağıtım araçlarının çevresini sardı ve yetişen malzemeleri dolduruyor.

Saldırının ilk hedefi olan ve yıkımın sarsıcı olduğu Gazze’nin kapsamlıki bazı depolarda yoğun tutulması devam etti.

Gazze Şehri sakini Ayman Abu Awad, “Kapana kısıldık, ağır bombardıman nedeniyle hareket edeceğiz” dedi.

Açlıktan ölmek üzere olan sakinlerin hayvan yemi boyunca ve yıkılan binalarda yiyecek yırtılmasının zorlandığını söyledi. Jabaliya’da pazar satıcısı Um Ayad, insanların sert, kuru topraktan toplanıp yaprakların bir otu gösterdiği görüldü.

“Çocukları beslememiz gerekiyor. Yiyecekleri bağırmaya devam ediyorlar. Yiyecek bulamıyoruz. Ne depoları öğreniyoruz” dedi.

BM Filistinliler Ajansı Genel Komiseri Philippe Lazzarini, söz konusu23 Ocak’tan bu yana Gazze’nin kuzeye ulaştırılamadığını belirten X, eski gıda hesabından “gıda yardımı gönderme çağrılarımızın reddedildiğini” ekledi.

İsrail, Pazar günü Gazze’ye 245 kamyon yardımının girdiğini söyledi; bu, savaştan önce günlük olarak giren miktarın yarısından azdı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Pazar günü Gazze’ye yönelik bir ateşkes anlaşmasının ordusunun Hamas’ın müttefiki Lübnanlı militan grubu Hizbullah ile günlük düşük düzeydeki çatışmaları etkilemeyeceğini açıkça belirtti.

Kuzey Komutanlığı’nı ziyaret ederken “Ateşe devam ediyor ve bunu güneyden bağımsız olarak izliyor” dedi.

İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyinde kurulmuş ve militanların çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişinin öldürüldüğü ve 250 civarında rehin alınan saldırının ardından savaş ilanı verdi. Kasım ayında yapılan ateşkes anlaşmasıyla 100’den fazla rehine serbest bırakıldı. 130’dan fazlası hala esaret altında ve bunların dörtte birinin öldüğüne inanılıyor.

İsrail’in hava ve kara saldırıları Gazze’nin yaklaşık %80’ini olaylar yaşadı ve binlerce insanın açlık ve yayılma riskiyle karşı karşıya kaldı. Hamas yönetimindeki Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, savaşta üçte ikisi kadın ve çocuk olmak üzere 29 bin 692 Filistinlinin öldürüldüğünü açıkladı.

Bakanlığın ölü sayıları siviller ve savaşçılar arasında ayrım yapmıyor. İsrail, askerlerin hiçbir kanıt sunmadan 10.000’den fazla militanı öldürdüğünü söylüyor.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow us