Trump, Güney Carolina’yı kazandı, kendi bağımsız Haley’i kolayca yenerek GOP adaylığına yaklaştı

Donald Trump Cumartesi günü Güney Carolina’da Cumhuriyetçilerin ön seçimini kazandı, kendi ülkesindeki eski BM Büyükelçisi Nikki Haley’i yenerek üst üçüncü GOP adaylığına giden yolu daha da sağlamlaştırdı.

Trump artık Cumhuriyetçi delegeler için geçerli olan tüm müsabakalarda yapılan maçlar Iowa, New Hampshire, Nevada ve ABD Virgin Adaları’ndaki önceki zaferlere eklendi. Haley, yarıştan ayrılma yönünde giderek artan bir baskıyla karşı karşıya ancak 2011’den 2017’ye kadar geçerlilik yaptığı eyaleti kaybetmesine rağmen hiçbir yere gitmeyeceğini söylüyor.

Trump ile Başkan Joe Biden arasında 2020’de bir rövanş maçı giderek kaçınılmaz hale geliyor. Haley, en azından Muhteşem Salı olarak bilinen 5 Mart önseçimleri boyunca yarışta olacağına söz verdi, ancak çok daha fazla kampanya etkinliği düzenlemesine ve Trump’a yönelik suçlamaların işlerinin aksatacağını iddia etmesine rağmen Trump’ın kendi ivmesini kırmayı başaramadı. Biden’a karşı.

Associated Press, eyaletteki sandıkların saat 19.00’da kapanmasıyla Trump’ı kazanan ilan etti. Bu yarış yarışmasında, Cumhuriyetçi Güney Carolina ön seçimleri arasında yapılan kapsamlı bir anket olan AP VoteCast’ın analizine dayanıyordu. Anket, Seçim Günü öncesindeki anketin Trump’ın eyalet toplaması Haley’i açık ara geride bıraktığını gösteren çıkışı doğruladı.

Trump, sandıkların kapanmasından hemen sonra zafer konuşması için sahneye çıkarken, “Cumhuriyetçi Parti’yi hiçbir zaman şu anki kadar birleşmiş görmemiştim” dedi. “Yaklaşık 15 dakika kutlama yapabilirsiniz ama sonra işe dönmemiz gerekiyor” diye ekledi.

Güney Carolina’nın Güney’deki ilk ön seçimleri finansal olarak Cumhuriyetçiler için güvenilir bir lider olmuştur. 1980’den bu yana yapılan ön seçimlerin biri dışında, Güney Carolina’daki Cumhuriyetçilerin galibi partisinin adayı oldu. 2012’deki Newt Gingrich’ti tek istisna.

Trump eyalet genelinde baskındı, hatta Haley’nin eyalet yasama meclisinde temsil ettiği Lexington County’de bile liderdi. Trump’ı pek çok Güney Carolinalı’yı destekliyordu, hatta daha önce Haley’yi vali olarak görev yaptığı süre boyunca desteklemiş olanlar bile, ona kendi kendine destek veren bir destek yoktu.

36 yaşındaki Davis Paul, Conway’deki oğlu mitingde Trump’ı beklerken Haley hakkında “Bazı güzel şeyler yaptı” dedi. “Fakat onun Trump gibi bir adayla mücadele etmeye hazır olduğunu düşünüyor. Pek çok insanın bunu yapabileceğini.”

Cumartesi gecesi Haley genel olarak destekçiler, Trump’ın konuşmasını gösteren büyük bir projeksiyon ekranının önünde pankartlarını sallıyorlar ve bu da konuşmanın görülmesini engelledi. Elbette bu, yenilgiyi daha az yıkıcı hale getirmedi.

Yaklaşık bir saat sonra Haley sahneye çıktı ve şunu söyledi: “Bugün Güney Carolina’nın gidişatından beri hayalinde gerçekleştiğini gördüm. Aynı hayalin gerçekleştiği ülkeyi de gördüm.”

Haley, “Donald Trump’ın Joe Biden’ı yenebileceğine inanmıyorum” dedi ve daha sonra da şunları ekledi: “Bu hafta başında Güney Carolina’da ne olursa olsun aday olmaya devam ettiğini söyledim. Ben sözümün eri bir kadınım.”

Harika Salı öncesi son büyük yarışma olan Salı günü ön seçim için Michigan’a gitmeyi planladığını söyledi. Yine de bir yarışmayı nerede kazanabileceği veya kullanabileceği konusunda sorularla karşı karşıyayız.

Trump ve Biden zaten Kasım ortasında karşı karşıya gelmeyi bekledikleri gibi anlatılıyorlar.

Trump ve müttefikleri, Biden’ın ABD’yi alevlendirdiğini ileri sürüyor ve Afganistan’dan kaotik bir şekilde çekilmeye ve Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tam kapsamlı bir işgal başlatma kararına işaret ediyor. Trump ayrıca görevin başladığı dönemde yüksek enflasyon ve ABD-Meksika bölgesindeki rekor seviyedeki göçmen geçişlerini yönetmesi nedeniyle Biden’a tamamen saldırdı.

Trump, 81 yaşındaki Biden’ın ikinci dönemde çok yaşlı olup olmadığı – çoğu zaman sert kişisel ameliyatlarla – sorguladı. Biden’ın ekibi de 77 yaşındaki Trump’ın kampanya sürecindeki başarılarını öne çıkardı.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow us